Ashtanga Yoga Belgrade

Ashtanga Yoga u tradiciji
Sri K. Pattabhi Jois-a i Sri R. Sharath Jois-a

VAIRAGYA RANKO O SVOJIM GURUIMA

Sri K. Pattabhi Jois

Nazvan od svojih učenika i Guruji, preko sedamdeset godina je prenosio tradiciju Ashtanga yoge i jedan je od najznačajnijih jogija dvadesetog veka. 2008. godine sam prvi put boravio u njegovom Ashtanga Yoga Institutu dva meseca, i započeo trening sa njegovim unukom Shri Sharat Rangaswamijem, današnjim direktorom Shri K. Patabbhi Jois Ashtanga Yoga Institute, Mysore (KPJAYI), i sa ćerkom Gurujija Shri Saraswati Rangaswami.

Iako u dubokoj starosti bilo je dovoljno da samo uđe u salu za vežbanje pa da svi osetimo još jednom neverovatnu energiju ovog majstora i postanemo svesni svoje prakse...

Nekoliko puta sam razgovarao sa Gurujijem i gotovo svakodnevno sa njegovim unukom i ćerkom i postao potpuno siguran da ću se u njihov Ashtanga Yoga Insititute vraćati svake godine, iznova i iznova, još mnogo godina, i učiti yogu od ove posvećene porodice. Kada imate ovakve učitelje i sledite ovako sjajan metod onda je sve moguće. Jack London je jednom rekao: "Tek kad nemoguće postane stvarnost, život postaje vredan življenja".

Guruji se radovao kao malo dete dok je razgledao knjigu o Srbiji, moj poklon za njegov 93. rođendan a ja nikad neću zaboraviti sjaj u njegovim očima pun saosećanja i podrške učeniku iz daleke zemlje...

Swami Sivamurti Saraswati

Nakon završene obuke sa svojim Guruom Swami Satyanandom u Indiji, krajem sedamdesetih godina, osnovala je Satyanandashram Grčka (www.satyanandashram.gr) i počela je da prenosi učenje svog majstora i podučava yogu po njegovom metodu.

Živi u svom ashramu pored Atine ali i često putuje po Grčkoj i balkanskim zemljama, ali i širom sveta, održava seminare i predavanja, inspiriše i spiritualno vodi hiljade ljudi na putu samospoznaje i yoge.

Kada sam je sreo 1994. godine u Indiji u Mungiru, u Biharskoj školi joge "predala" mi je neopisivo zadovoljstvo, sreću i ljubav koji su pokrenuli moju želju za samospoznajom i yogom na suštinski način.

Nakon provedenih tradicionalnih osam godina u njenom ashramu u Grčkoj na yoga treningu, Swamiji je i dalje nepresušni izvor nadahnuća za moj život i praksu yoge... Pokušavam i danas da sprovodim ono pto je najvažnije kako u svakodnevnom životu tako i u yogi, njenu jednostavnu poruku da "sve što nam je potrebno je svesnost".

Poslednjih godina Swamiji me ohrabljuje i u mojim nastojanjima da specijaliziram Ashtanga yogu u tradiciji Shri Krishna Patthabi Jois-a, što je dominantni deo mog današnjeg treninga.