Ashtanga Yoga Belgrade

Ashtanga Yoga u tradiciji
Sri K. Pattabhi Jois-a i Sri R. Sharath Jois-a

INFORMACIJE, SAVETI I OSNOVNA PRAVILA

Ukratko o Ashtanga Yogi

Sanskritska reč "ashtanga" doslovno označava "osam nivoa" koji, u skladu sa Patanđalijevim Joga sutrama, korespondiraju sa osam različitih praksi kreiranih kao sredstva za kontrolu uma i pročišćenje unutarnjeg bića: jama (moralna pravila), nijama (samopročišćenje i proučavanje), asana (pozicija), pranajama (kontrola disanja), pratjahara (kontrola čula), darana (koncentracija), djana (meditacija) i samadi (kontemplacija).

U početku fokus u aštanga prakse je na svakodnevnom vežbanju asana, odnosno joga pozicija, da bi telo i čulni organi postali fleksibilni, što je preduslov za stabilnost uma. Tehnike Aštanga joge su grupisane u šest različitih serija od kojih bi svaka trebalo da bude vešto savladana ispravnim redosledom pre nego što se upustimo u savladavanje naredne serije.

Akcenat je na vinjasi, specifičnom sistemu disanje/pokret koji stvara toplotu, izaziva unutrašnje pročišćenje i poboljšava cirkulaciju. Ključni elementi fokusa tokom vežbanja su pozicija (asana) sa kontrakcijama (banda), disanje (uđaji) i mesta na koja usmeravamo pogled (drišti), a cilj je usklađivanje svih ovih elemenata kako bi se kao posledica umirio um.

Korisne tekstove o Ashtanga Yogi pročitajte OVDE.
O časovima Ashtanga Yoge

Mysore (Majsor) čas

Mysore časovi se drže svakodnevno od ponedeljka do subote po naznačenom rasporedu.

Sa svakim vežbačem se radi pojedinačno iako je vežbanje u grupi.To znači da učitelj objasni disanje i tehniku u detalje, demonstrira je i proverava kako učenik napreduje sa tehnikom. Takođe, učenik od prvog časa uči da vežba sam kako bi se što pre osamostalio i bio spsoban da vežba sam. Vežbaču - učeniku se daje nova tehnika kad optimalno savlada predhodnu.

Vežbači dolaze u različita vremena u okviru Mysore časa, ali najkasnije na oko sat pre kraja termina kako bi imali dovoljno vremena da odvežbaju svoj program do kraja termina.

Čas na brojanje (vođeni čas)

Čas na brojanje, ili „led class“ se održava samo subotom i na njega dolaze vežbači koji su savladali bazičnu tehniku, tj. Pozdrave Suncu, deset stojećih tehnika i nekoliko sedećih. Cilj ovog časa je dalje poboljšanje disanja i vinjase - sinhroniciteta disanja i pokreta.

Na ovom času svi vežbači vežbaju kao grupa na brojanje uz glasovne instrukcije učitelja, a kad grupa dođe do tehnike koja nije rađena na Mysore časovima sa nekim od vežbača -ti vežbači tu staju i posmatraju ostale, odnosno vremenom takođe slede instrukcije ucitelja. Oni eventualno nastavljaju sa grupom da rade završne asane koje su predhodno detaljno radili na Mysore časovima.

Ashtanga Yoga ne podrazumeva tskmičenje niti je merilo ukupnog napretka u yogi broj asana koji neko vežba - radije svako treba da prati svoje mogućnosti i da postepeno vremenom napreduje u skladu sa redovnom, dugotrajnom, istrajnom i neprekidnom praksom, posvećenošću tradicionalnom putu yoge (parampara tradicija) i dugoročnom, ozbiljnom radu na sebi.

Saveti i pravila za vežbanje i ponašanje u Ashtanga Yoga Shali

Pre ulaska u prostor isključite mobilni telefon. Uđite brzo i zatvorite vrata kako se prostor ne bi hladio.

Izujte obuću odmah do vrata i prenesite je do cipelarnika. NE HODAJTE OBUVENI JER ĆETE NAKON TOGA TUDA HODATI BOSI.

Kada ulazite u prostor shale u kom se vežba učinite to tiho ne ometajući svojim kretanjem ostale učenike, tiho postavite prostirku na neko od slobodnih mesta, i dajte sebi par trenutaka mira pre nego što počnete da vežbate, a kako biste stabilizovali disanje, prilagodili se temperaturi i ostalim uslovima u prostoru, napravili otklon od dotadašnjeg toka misli i koncentrisali se.

Ukoliko nemate svoju prostirku možete koristiti neku od ZAJEDNIČKIH. Ukoliko ne znate gde stoje - pitajte. NE KORISTITE TUĐE PRIVATNE PROSTIRKE. Ipak, savetujemo vam da ukoliko imate mogućnosti sebi priuštite sopstvenu prostirku za vežbanje iz higijenskih razloga. Preporučujemo vam manduka prostirke (www.manduka.com). Preporučujemo vam da pri sebi imate peškir kako biste obrisali znoj sa lica, ali i sa šaka i prostirke kako se ne biste okliznuli.

Vašu privatnu prostirku možete ostavljati u shali na polici predviđenoj za privatne prostirke. Molimo vas da ostale stvari ne ostavljate u prostoru, a kako bi prostor koji svi zajedno koristimo uvek bio uredan.

Kada vam je potrebna pomoć, savet, nameštanje u poziciju - stavite nam to do znanja diskretno (mahanjem, pogledom, tihim glasom), bez dovikivanja. Ukoliko ste povređeni, bolesni, ili u bilo kom stanju koje nije uobičajeno - obavezno nam na to skrenite pažnju. Ukoliko ne želite da budete namešteni u poziciju takođe nam to recite. Ukoliko se u bilo kom trenutku pri nameštanju u neku od pozicija osećate nelagodno skrenite nam pažnju na to.

Uzdržavajte se od obilnih obroka tri do četiri sata pre vežbanja. Pijte tečnost pre i posle vežbanja ali ne i za vreme časa jer vas ona hladi a u nekim položajima tela može biti i opterećujuća za vaše organe za varenje.

NE VEŽBAJTE ASANE KOJE VAM UČITELJ NIJE POKAZAO. Poštujte ovo načelo kako ne biste ugrozili kako svoju tako i bezbednost od povreda ostalih koji vežbaju do vas.

Nakon vežbanja ostavite mesto na kom ste vežbali onako kako ste ga zatekli, vrativši blokove, pojase, jastuke, zajedničku prostirku na mesto odakle ste ih uzeli.

Tokom vežbanja uzdržavajte se od međusobnog razgovora sa ostalim vežbačima a u neophodnoj komunikaciji sa učiteljima govorite tiho kako ne biste ometali ostale.

Nakon tuširanja u kupatilu prebrišite vodu sa poda gumenim brisačem i peškirom koji se nalazi na podu. Ostavite kupatilo za sobom uredno.

Savetujemo vam da, posebno u zimskom periodu, ne izlazite naglo posle vežbanja na spoljni vazduh. Možete skuvati sebi čaj u kuhinji i opustiti se, pročitati nešto ili se družiti. Za to vreme se takođe trudite da ne budete preglasni.

Ne koristite jake parfeme, kupke ili ulja jer ima ljudi koji imaju alergije na iste.

Budite brižni i strpljivi sa svojim telom, ono će to umeti da uzvrati na najbolji mogući način...